Η τριχόπτωση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της μέσω μεταμόσχευσης μαλλιών παρουσιάζει σήμερα αυξητική τάση. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα αραίωσης και αναζητούν οριστική θεραπεία στο πρόβλημα. Στις γυναίκες, η λέπτυνση και αραίωση της τρίχας παρατηρείται από την ηλικία των 20 ετών και γίνεται πιο έντονη από την ηλικία των 40 ετών και πάνω.
Η φυσιολογική απώλεια τριχών εκτιμάται στις 50-100 τρίχες ανά μέρα. Οι γυναίκες εμφανίζουν διαφορετικούς τύπους αραίωσης των μαλλιών σε σχέση με τους άνδρες, φαινόμενο που δεν κάνει τόσο εύκολη την αναγνώρισή τους.
Οι γυναίκες αναζητούν ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα, με ικανοποιητικό βαθμό πυκνότητας.
Ποια είναι τα αίτια τριχόπτωσης στις γυναίκες;
Η κύρια αιτία τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι η γυναικείας μορφής ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Άλλοι παράγοντες που συντελούν στην απώλεια μαλλιών στις γυναίκες είναι το στρες, οι ορμόνες, τα φάρμακα, ο τοκετός, η εγκυμοσύνη, ο καρκίνος και η έλλειψη σιδήρου.
Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες με τριχόπτωση τείνουν να διατηρούν την μετωπική γραμμή των μαλλιών τους(hairline).
Όσες γυναίκες διαγιγνώσκονται με διάχυτη αλωπεκία δεν αποτελούν κατάλληλες υποψηφίους για μεταμόσχευση μαλλιών, καθώς δεν διαθέτουν επαρκή δότρια χώρα.
Μεταμόσχευση μαλλιών σε γυναίκες
Η επιλογή της μεθόδου για μεταμόσχευση μαλλιών είναι η ίδια με τις αντίστοιχες των ανδρών. Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί τη μοναδική οριστική αντιμετώπιση της αραίωσης και τριχόπτωσης. Ο υπεύθυνος δερματολόγος θα λάβει το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, θα την εξετάσει και θα κρίνει αν είναι κατάλληλη υποψήφια για να προβεί σε μεταμόσχευση μαλλιών. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών είναι η FUE γιατί δεν αφήνει σημάδια. Η εμφύτευση μαλλιών προσφέρει άριστα αποτελέσματα και είναι ιδανική για έντονες περιπτώσεις αραίωσης και εμφάνισης αλωπεκίας. Η επέμβαση πραγματοποιείται με χρήση τοπικής αναισθησίας και έτσι η ασθενής δεν βιώνει πόνο. Ο χρόνος της επέμβασης εξαρτάται από τις ανάγκες της ασθενούς, τον αριθμό των τριχοθυλακίων, την περιοχή της αραίωσης και τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί.
Η διαφορά σε σχέση με τους άνδρες αφορά στη σχεδίαση και στις επιθυμίες της ασθενούς σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα.