Θεραπεία με φιναστερίδη

Υπηρεσίες

Διαβάστε επίσης

Τι είναι η φιναστερίδη;

Η φιναστερίδη είναι μία φαρμακευτική αγωγή η οποία χορηγείται από το στόμα για την θεραπεία της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (ΑΑ). Είναι μία εγκεκριμένη αγωγή από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων και συνταγογραφείται από εξειδικευμένους δερματολόγους παγκοσμίως.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει γίνει χρήση φιναστερίδης από μεγάλο ποσοστό ασθενών και έχει αποδειχθεί πως η συγκεκριμένη αγωγή είναι ασφαλής και έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ΑΑ σε άνδρες κάθε ηλικίας και εθνικότητας.

Η φιναστερίδη αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη για την οποία χορηγείται και σήμερα με άριστα αποτελέσματα. Αφού οι επιστήμονες παρατήρησαν την επιτυχία που είχε η φιναστερίδη στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη, έπειτα μελέτησαν τη χορήγησή της για την αντιμετώπιση της ΑΑ, αφού παρατήρησαν πως όσοι ασθενείς λάμβαναν φιναστερίδη, είχαν αυξημένη τριχοφυΐα στην κεφαλή.

Η φιναστερίδη είναι κατάλληλη και για τα δύο φύλα;

H φιναστερίδη δεν συστήνεται για λήψη από γυναίκες όταν βρίσκονται στην γόνιμη ηλικία.

Τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει η φιναστερίδη;

Τόσο σε πρώιμες όσο και σε μεσαίες βαθμίδες τριχόπτωσης της ΑΑ, η φιναστερίδη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την καταπολέμησή της. Ωστόσο, για τους άνδρες οι οποίοι εμφανίζουν αρκετά εκτεταμένη ΑΑ, δεν θα εμφανιστεί νέα τριχοφυΐα αν γίνεται λήψη φιναστερίδης. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής επιθυμεί τη διέγερση νέας τριχοφυΐας, προτείνεται η Μεταμόσχευση Μαλλιών. Οι εξειδικευμένοι στην Μεταμόσχευση Μαλλιών ιατροί, μπορούν να συνταγογραφήσουν στον ασθενή τη φιναστερίδη με σκοπό να παρεμποδίσουν την περαιτέρω τριχόπτωση στις πίσω περιοχές της κεφαλής. Επιπλέον, πραγματοποιούν Μεταμόσχευση Μαλλιών για να καλύψουν τα κενά της εμπρόσθιας γραμμής του τριχωτού της κεφαλής, στα σημεία δηλαδή όπου η φιναστερίδη δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

Σε ποια σημεία της κεφαλής έχει πιο αποτελεσματική δράση η φιναστερίδη;

Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό μελετών και επιστημονικών δημοσιεύσεων, η φιναστερίδη είναι πιο δραστική στη διέγερση νέας τριχοφυΐας στην κορυφή της κεφαλής. Είναι λιγότερο δραστική στην μπροστινή γραμμή της κεφαλής( Hair line) εκεί δηλαδή όπου η τριχόπτωση αποκαλείται συνήθως «τριχόπτωση κροτάφου».

Ποια είναι τα αποτελέσματα της δράσης της φιναστερίδης;

Τα πρώτα αποτελέσματα της φιναστερίδης εμφανίζονται περίπου 3 μήνες μετά το ξεκίνημα της φαρμακευτικής αγωγής. Αρχικά, ο ασθενής αναφέρει αναστολή της τριχόπτωσης. Έπειτα παρατηρεί την ανάπτυξη αδύναμης τριχοφυΐας, ενώ σε διάστημα 6 μηνών αρχίζει να παρουσιάζεται αύξηση στο ρυθμό ανάπτυξης των τριχών, καθώς και αύξηση του πάχους τους. Στον 1 χρόνο, είναι φανερή η βελτιωμένη κάλυψη των σημείων που παρουσίαζαν αραίωση, ενώ μέχρι τα 2,5-3 χρόνια, τα αποτελέσματα σταθεροποιούνται και ακολούθως διατηρούνται.

Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η φιναστερίδη, ως φαρμακευτική αγωγή ενάντια στην τριχόπτωση, συνταγογραφείται μόνο κατόπιν εξέτασης από εξειδικευμένο δερματολόγο που ειδικεύεται στην τριχόπτωση και στη Μεταμόσχευση Μαλλιών. Η φιναστερίδη δεν χρησιμοποιείται από γυναίκες και ιδιαίτερα από γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της κύησης. Ο λόγος για τον οποίο αντενδείκνυται ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη, είναι επειδή μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στα γενετικά όργανα του άρρενος εμβρύου. Επιπλέον, το φάρμακο αυτό δεν προτείνεται για την θεραπεία προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ενώ δεν είναι ακόμη τελείως ξεκάθαρο εάν ωφελεί τις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Όσον αφορά τους άνδρες που χρησιμοποιούν την φιναστερίδη, δεν επιτρέπεται να δώσουν αίμα, για όλο το χρονικό διάστημα που παίρνουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η φιναστερίδη;

Τα 2/3 των ατόμων που παίρνουν φιναστερίδη για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης,  θα έχουν αύξηση του τριχωτού της κεφαλής, ενώ το 1/3 θα έχουν σταθερή τη πυκνότητα του τριχωτού της κεφαλής. Μόνο το 1% των ασθενών παρουσιάζει μείωση των μαλλιών, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει η θεραπεία.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν παρουσιαστεί σε ασθενείς που έλαβαν 5 φορές πιο μεγάλη δόση από αυτή που πρέπει να λαμβάνεται για την αντιμετώπιση της ΑΑ. Οι παρενέργειες αυτές σχετίζονται με σεξουαλικές δυσλειτουργίες οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν μετά τη διακοπή του φαρμάκου .


Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να
δούμε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε
Καλέστε μας στο
210 72 32 932 η συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα: