Τι είναι ο θυλακικός λειχήνας;
Ο θυλακικός λειχήνας αποτελεί μία από τις κλινικές μορφές του ομαλού λειχήνα και συμπεριλαμβάνεται στις πιο συχνές μορφές της πρωτοπαθούς ουλωτικής αλωπεκίας. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και καταστρέφει τη ρίζα της τρίχας. Προσβάλλει επίσης το δέρμα, τα νύχια και τους βλεννογόνους. Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου είναι άγνωστα.
Η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE θεωρείται η κατάλληλη μέθοδος για την πληρέστερη κάλυψη της αραιωμένης περιοχής εφόσον η νόσος παραμείνει σε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ποια είναι η θεραπεία του θυλακικού λειχήνα;
Ο υπεύθυνος γιατρός (δερματολόγος) θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και αν κρίνει πως πάσχει από ουλωτική αλωπεκία και όχι από γυροειδή αλωπεκία θα του προτείνει το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας του.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του θυλακικού λειχήνα είναι δύσκολη και αποτελεί πρόκληση για το σύγχρονο δερματολόγο.
Η θεραπεία της ουλωτικής αλωπεκίας του θυλακικού λειχήνα γίνεται με τη χρήση τοπικών και συστηματικών κορτικοστεροειδών, αντιισταμινικών, ρετινοειδών και φιναστερίδης. Τα ρετινοειδή αποτελούν εναλλακτική θεραπεία για τα κορτικοστεροειδή. Στα πρώτα στάδια της νόσου είναι πιθανό να σωθούν τα τριχοθυλάκια και να πραγματοποιηθεί η εκ νέου ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτό οφείλεται στην άμεση θεραπεία και στην ανταπόκριση του οργανισμού για τη μείωση των συμπτωμάτων και τη σταθεροποίηση της νόσου. Η φαρμακευτική αγωγή προτείνεται για την έγκαιρη αντιμετώπιση των φλεγμονών. Η θεραπεία διαρκεί αρκετούς μήνες και χρειάζεται στενή παρακολούθηση από το δερματολόγο. Σκοπό έχει την ύφεση της νόσου, τον έλεγχο του κνησμού και την ανάπτυξη νέων μαλλιών στις προβληματικές περιοχές.
Επιπλέον, σε προχωρημένες βλάβες της νόσου χορηγούνται ενδοφλεβικές ενέσεις κορτικοστεροειδών(κορτιζόνης) . Οι ενέσεις πραγματοποιούνται κάθε δυο με τρεις εβδομάδες. Η θεραπεία πρέπει να διενεργείται μόνο από τον εξειδικευμένο δερματολόγο, ο οποίος έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία.
Στις θεραπείες του θυλακικού λειχήνα ανήκει και η μέθοδος PRP, κατά την οποία γίνεται χρήση αυτόλογου πλάσματος με συμπύκνωμα αιμοπεταλίων από τον ίδιο τον ασθενή.
Σε δύσκολες και μη αναστρέψιμες περιπτώσεις και σε περιπτώσεις με μεγάλη αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, η μόνη οριστική και αποτελεσματική λύση αποτελεί η μεταμόσχευση μαλλιών.