Θυλακικός Λειχήνας

Υπηρεσίες

Διαβάστε επίσης

Τι είναι ο θυλακικός λειχήνας;

Ο θυλακικός λειχήνας είναι μια πάθηση του τριχωτού της κεφαλής που προκαλεί τριχόπτωση και δημιουργεί κενές από τρίχες περιοχές στην κεφαλή. Είναι αυτοάνοσο νόσημα, άγνωστης αιτιολογίας.Φαρμακευτικές αγωγές, όπως τα υπερτασικά φάρμακα, είναι πιθανό να προκαλέσουν την εμφάνιση του θυλακικού λειχήνα στο τριχωτό της κεφαλής. Η πάθηση αυτή προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες απ’ ότι τους άντρες.

 

Ο θυλακικός λειχήνας είναι το αίτιο που προκαλεί το 1/3 των περιστατικών ουλωτικής  αλωπεκίας στο τριχωτό της κεφαλής. Στην ουλωτική αλωπεκία η απώλεια των τριχών είναι μόνιμη. Η πάθηση εντοπίζεται αποκλειστικά στο τριχωτό της κεφαλής, αφού στο 50% των περιστατικών δεν υπάρχουν ενδείξεις της πάθησης στο υπόλοιπο σώμα. Η πάθηση προσβάλει κυρίως την κορυφή του τριχωτού της κεφαλής, χωρίς όμως να αφήνει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες περιοχές της.

Ποια είναι τα συμπτώματα του θυλακικού λειχήνα και πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η εμφάνιση  του θυλακικού λειχήνα έχει σαν πρώτο σύμπτωμα τον τοπικό κνησμό και την τριχόπτωση, η οποία συνοδεύεται από ερύθημα και λέπια γύρω από τις άρρωστες τρίχες στην περιοχή της κεφαλής. Στη συνέχεια, εμφανίζονται κενά σημεία, με εικόνα ουλωτικής  αλωπεκίας.

Στο 50% των περιπτώσεων που οι εκδηλώσεις της πάθησης περιορίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, δηλαδή δεν υπάρχουν ενδείξεις στα γεννητικά όργανα, στα νύχια και στα υπόλοιπα σημεία του σώματος, η διάγνωση είναι δύσκολη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εικόνα του θυλακικού λειχήνα είναι παρόμοια με άλλες φλεγμονές του δέρματος οι οποίες προκαλούν τριχόπτωση (π.χ. ο ερυθηματώδης λύκος του δέρματος).

Η βιοψία είναι μία διαδικασία η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο δερματολόγο, ώστε να είναι έγκυρη η τελική και οριστική διάγνωση.

 

Ποιες είναι οι μορφές του θυλακικού λειχήνα;

 

Σύνδρομο Graham-Little-Piccardi-Lassueur

Στο σύνδρομο Graham-Little-Piccardi-Lassueur συνδυάζονται οι βλάβες του θυλακικού ομαλού λειχήνα στο τριχωτό της κεφαλής με αλωπεκία στην περιοχή των φρυδιών και στις μασχάλες. Επίσης εμφανίζονται χαρακτηριστικές βλατίδες στην περιοχή των κροτάφων και του μετώπου που μοιάζουν με τους  κλειστούς φαγέσωρες της ακμής.

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται συχνότερα στις ενήλικες γυναίκες.

 

Ουλωτική αλωπεκία της μετωπιαίας χώρας(πρόσθια ινωτική αλωπεκία)

Η ουλωτική αλωπεκία της μετωπιαίας χώρας προσβάλει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και παρουσιάζεται με τοπική τριχόπτωση στην κροταφική και μετωπιαία περιοχή. Ο ασθενής παρουσιάζει αραίωση έως και πλήρη απουσία φρυδιών, ωστόσο δεν παρατηρούνται βλάβες σε άλλα σημεία του σώματος του ασθενή.

Η πάθηση επεκτείνεται σταδιακά.

 

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία;

Ο δερματολόγος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της εκδήλωσης της νόσου στον εκάστοτε ασθενή.

Βασική θεραπεία του θυλακικού λειχήνα αποτελούν τα κορτικοστεροειδή, τα οποία εφαρμόζονται τοπικά ή λαμβάνονται από το στόμα.

Ιδιαίτερη θεραπευτική αγωγή αποτελούν οι ενδοβλαβικές ενέσεις στο σημείο του δέρματος στο οποίο παρουσιάζεται το πρόβλημα, με κορτιζόνη βραδείας αποδέσμευσης και παρατεταμένης δράσης. Οι ενέσεις πραγματοποιούνται ανά χρονικά διαστήματα 2-3 εβδομάδων.

Άλλες εναλλακτικές θεραπείες, όπως τα ρετινοειδή και τα ανθελονοσιακά, εφαρμόζονται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Συμπερασματικά, ο θυλακικός λειχήνας, πρέπει να αντιμετωπισθεί κατάλληλα από εξειδικευμένο δερματολόγο, ειδάλλως καταλείπει  τμήματα στο τριχωτό  της κεφαλής κενά από τρίχες, καθώς και σε σταδιακή επιδείνωση και επέκταση της πάθησης. Είναι σημαντικό, ο ασθενής με τα πρώτα κιόλας συμπτώματα της πάθησης να θορυβηθεί και να επικοινωνήσει άμεσα με τον δερματολόγο του για την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.


Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να
δούμε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε
Καλέστε μας στο
210 72 32 932 η συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα: