Τριχόπτωση – Γενικές Πληροφορίες

Υπηρεσίες

Διαβάστε επίσης

Τι είναι η τριχόπτωση;

Με τον όρο τριχόπτωση ή αλωπεκία αναφερόμαστε στην πάθηση κατά την οποία παρατηρείται διαρκής απώλεια τριχών από διάφορα μέρη του σώματος με κυριότερο το κεφάλι. Αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα και αφορά όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και εθνικότητας. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των μορφών τριχόπτωσης μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τριχόπτωσης;

Η απώλεια τριχών μπορεί να εμφανιστεί με ποικιλία τρόπων, αναλόγως με τον παράγοντα που την προκαλεί. Μπορεί να είναι ξαφνική ή σταδιακή και να επηρεάσει μόνο το κεφάλιή και το υπόλοιπο σώμα. Κάποιες παθήσεις τριχόπτωσης είναι παροδικές και άλλες έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Σημάδια και συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:

  • Σταδιακή αραίωση σε διάφορα σημεία του κεφαλιού

Αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή τριχόπτωσης που επηρεάζει άνδρες και γυναίκες καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία. Όσον αφορά τους άνδρες, οι τρίχες ξεκινάνε να υποχωρούν στο μέτωπο σχηματίζοντας μία γραμμή που παρομοιάζεται με το γράμμα Μ ή στην κορυφή του κεφαλιού. Στις γυναίκες η γραμμή στο μέτωπο(Hair line) διατηρείται, αλλά παρατηρείται  αραίωση στα υπόλοιπα  μέρη των μαλλιών τους.

  • Κυκλικά σημεία αραίωσης

Ορισμένο ποσοστό ατόμων βιώνουν την εμφάνιση μικρών (σε μέγεθος νομίσματος) φαλακρών σημείων. Τέτοιου είδους απώλεια τριχών επηρεάζει κυρίως το κεφάλι, ενώ παρατηρούνται και περιπτώσεις που εμφανίζεται στα γένια και στα φρύδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να μας δημιουργήσει την αίσθηση φαγούρας πριν ξεκινήσει η τριχόπτωση.

  • Ξαφνική πτώση των τριχών

Ένα φυσικό ή ψυχολογικό σοκ μπορεί να οδηγήσει στην αραίωση και πτώση των μαλλιών μας. Ολόκληρες «χούφτες» τριχών μπορεί να φεύγουν από το κεφάλι μας, καθώς χτενίζουμε ή λούζουμε τα μαλλιά μας.

  • Τριχόπτωση σε όλο το σώμα

Στην περίπτωση κάποιων παθήσεων ή ιατρικών θεραπειών (π.χ. χημειοθεραπεία) μπορεί το αποτέλεσμα να είναι η απώλεια τριχών σε όλη την έκταση του σώματός μας. Η τριχοφυΐα συνήθως επανέρχεται μετά το πέρας της πάθησης ή της θεραπείας.

Ποια είναι τα αίτια της τριχόπτωσης;

Είναι γεγονός πως για κάθε άνθρωπο είναι φυσιολογικό να χάνει γύρω στις 100 τρίχες μέσα στην ημέρα. Η απώλεια αυτή δεν γίνεται διακριτή, καθώς συνοδεύεται από παράλληλο φύτρωμα νέων τριχών. Η τριχόπτωση γίνεται αντιληπτή όταν αυτός ο κύκλος ζωής των μαλλιών διακόπτεται. Αίτια για τη διακοπή αυτή μπορεί να είναι:

  • Οικογενειακό Ιστορικό
  • Ορμονικές αλλαγές ή ιατρικές παθήσεις
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Στρεσογόνο  γεγονός
  • Υπερβολικές επεξεργασίες της τρίχας (π.χ. βαφές κτλ.)

Ποιοι είναι οι τρόπο αντιμετώπισης για την πάθηση;

Αποτελεσματικές θεραπείες για ορισμένους τύπους τριχόπτωσης είναι διαθέσιμες. Μπορεί να είστε σε θέση να αντιστρέψετε την τριχόπτωση, ή τουλάχιστον να επιβραδύνετε την περαιτέρω αραίωση. Η θεραπεία για την τριχόπτωση ανάλογα με την προσέγγιση που θα ακολουθήσει ο επιβλέπων ιατρός χωρίζεται σε συντηρητική και οριστική.

Συντηρητική Θεραπεία

Ο τρόπος αυτός αντιμετώπισης συνηθίζεται όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε κάποια ασθένεια. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή με στόχο να μειωθεί η φλεγμονή και  να καταπραΰνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τέτοιου είδους φάρμακα είναι τα ακόλουθα:

Οριστική Θεραπεία – Μεταμόσχευση Μαλλιών

Με τη χειρουργική επιλογή της μεταμόσχευσης μαλλιών μπορείτε να εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο τρόπο όσα μαλλιά σας έχουν απομείνει. Κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας μεταμόσχευσης μαλλιών, o  δερματολόγος αφαιρεί μικροσκοπικά κομμάτια του δέρματος, το καθένα από τα οποία περιέχει μία ή περισσότερες τρίχες, από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Μερικές φορές λαμβάνεται μια μεγαλύτερη λωρίδα δέρματος που περιέχει πολλαπλές τρίχες. Στη συνέχεια εμφυτεύει τα θυλάκια των τριχών στα φαλακρά τμήματα. Μερικοί γιατροί συστήνουν τη χρήση μινοξιδίλης μετά τη μεταμόσχευση, για να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της τριχόπτωσης. Τέλος, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις για να πάρετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Εάν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της τριχόπτωσης, επικοινωνήστε άμεσα με τον Δερματολόγο Κο  Απόστολο Καραλέξη και επιλέξτε το κατάλληλο πλάνο θεραπείας υπό την καθοδήγηση του έμπειρου γιατρού.


Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να
δούμε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε
Καλέστε μας στο
210 72 32 932 η συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα: