Η τριχόπτωση στις γυναίκες παρουσιάζει αυξητική τάση και αποτελεί, πλέον, ένα σύνηθες φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνα, εκτιμάται ότι περίπου το 15% του γυναικείου πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή της ζωής τους τριχόπτωση. Η εμφάνιση της αραίωσης και της λέπτυνσης της τρίχας είναι πιθανό να παρατηρηθεί ήδη από την 20 ετών.Το πρόβλημα μεγαλώνει μετά την ηλικία των 40 ετών, όπου τουλάχιστον το 40% των γυναικών θα επηρεαστεί από το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Μετά την ηλικία των 50ετών, περισσότερες από τις μισές γυναίκες θα αντιληφθούν έντονες ενδείξεις τριχόπτωσης.
Φυσιολογικά, οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν καθημερινά περίπου 50-100 τρίχες. Κατά το φαινόμενο της τριχόπτωσης παρατηρείται αυξημένη απόπτωση.
Αν θεωρείτε ότι τα μαλλιά σας έχουν αραιώσει σε σχέση με παλαιότερα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο δερματολόγο. Σε περίπτωση τριχόπτωσης, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν πρόκειται για πρόβλημα μέσα ή έξω από το κεφάλι. Αιτίες όπως διατροφικές διαταραχές και άγχος, χαμηλά επίπεδα σιδήρου, διαταραχές στο θυρεοειδή και ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Τα υγιή και πλούσια μαλλιά απαιτούν σωστή διατροφή και καλή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.
Σε φυσιολογικά πλαίσια, κάθε τρίχα μεγαλώνει περίπου 1,2 εκατοστά το μήνα και ολοκληρώνει τον κύκλο της κάθε 6 χρόνια. Όταν φτάσει στο αναμενόμενο μάκρος της, μένει σταθερή για κάποιο διάστημα και μετά πέφτει. Σύντομα ξεκινάει να βγαίνει η καινούργια τρίχα.
Αίτια εμφάνισης της τριχόπτωσης στις γυναίκες
Τα αίτια εμφάνισης αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής στις γυναίκες διακρίνονται σε φυσιολογικά και παθολογικά.
Ορισμένα από τα πιο συχνά αίτια τριχόπτωσης είναι τα εξής:
- η εποχή και η διατροφή
- Ορμονικές Διαταραχές, όπως εγκυμοσύνη, τοκετός, εμμηνόπαυση, πολυκυστικές ωοθήκες
- παθολογικά αίτια , όπως ενδοκρινικές διαταραχές, φάρμακα, χημικές ουσίες
- γενετικοί παράγοντες – κληρονομική προδιάθεση
- ψυχολογικοί παράγοντες, π.χ. στρες
- αυτοάνοσα νοσήματα
- ανεπάρκια σιδηρου – αναιμία- παθήσεις θυρεοειδούς
- απώλεια βάρους
Η εκτεταμένη τριχόπτωση ενδέχεται να είναι προσωρινή, καθώς ο θύλακας της τρίχας δεν είναι κατεστραμμένος και η τρίχα μπορεί να ξαναμεγαλώσει. Η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό ή τη θεραπεία του καρκίνου είναι πιθανό να αποκατασταθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη και στοχευμένη διερεύνηση των αιτιών θα βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.