Τριχόπτωση Γυναικών

Υπηρεσίες

Διαβάστε επίσης

Η τριχόπτωση στις γυναίκες παρουσιάζει αυξητική τάση και αποτελεί, πλέον, ένα σύνηθες φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνα, εκτιμάται ότι περίπου το 15% του γυναικείου πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή της ζωής τους  τριχόπτωση. Η εμφάνιση της αραίωσης και της λέπτυνσης της τρίχας είναι πιθανό να παρατηρηθεί ήδη από την 20 ετών.Το πρόβλημα μεγαλώνει μετά την ηλικία των 40 ετών, όπου τουλάχιστον το 40% των γυναικών θα επηρεαστεί από το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Μετά την ηλικία των 50ετών, περισσότερες από τις μισές γυναίκες θα αντιληφθούν έντονες ενδείξεις τριχόπτωσης.

Φυσιολογικά, οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν καθημερινά περίπου 50-100 τρίχες. Κατά το φαινόμενο της τριχόπτωσης παρατηρείται αυξημένη απόπτωση.

Αν θεωρείτε ότι τα μαλλιά σας έχουν αραιώσει σε σχέση με παλαιότερα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο δερματολόγο. Σε περίπτωση τριχόπτωσης, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν πρόκειται για πρόβλημα μέσα ή έξω από το κεφάλι. Αιτίες όπως διατροφικές διαταραχές και άγχος, χαμηλά επίπεδα σιδήρου, διαταραχές στο θυρεοειδή και ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Τα υγιή και πλούσια μαλλιά απαιτούν σωστή διατροφή και καλή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.

Σε φυσιολογικά πλαίσια, κάθε τρίχα μεγαλώνει περίπου 1,2 εκατοστά το μήνα και ολοκληρώνει τον κύκλο της κάθε 6 χρόνια. Όταν φτάσει στο αναμενόμενο μάκρος της, μένει σταθερή για κάποιο διάστημα και μετά πέφτει. Σύντομα ξεκινάει να βγαίνει η καινούργια τρίχα.

Αίτια εμφάνισης της τριχόπτωσης στις γυναίκες

Τα αίτια εμφάνισης αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής στις γυναίκες διακρίνονται σε φυσιολογικά και παθολογικά.

Ορισμένα από τα πιο συχνά αίτια τριχόπτωσης είναι τα εξής:

  • η εποχή και η διατροφή
  • Ορμονικές Διαταραχές,  όπως εγκυμοσύνη,  τοκετός, εμμηνόπαυση, πολυκυστικές ωοθήκες
  • παθολογικά αίτια , όπως ενδοκρινικές διαταραχές,  φάρμακα, χημικές ουσίες
  • γενετικοί παράγοντες – κληρονομική προδιάθεση
  • ψυχολογικοί παράγοντες, π.χ. στρες
  • αυτοάνοσα νοσήματα
  • ανεπάρκια σιδηρου – αναιμία- παθήσεις θυρεοειδούς
  • απώλεια βάρους

Η εκτεταμένη τριχόπτωση ενδέχεται να είναι προσωρινή, καθώς ο θύλακας της τρίχας δεν είναι κατεστραμμένος και η τρίχα μπορεί να ξαναμεγαλώσει. Η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό ή τη θεραπεία του καρκίνου είναι πιθανό να αποκατασταθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη και στοχευμένη διερεύνηση των αιτιών θα βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τύποι τριχόπτωσης – αραίωσης μαλλιών

Διάχυτη αλωπεκία: συνολική απώλεια μαλλιών από όλο το κεφάλι.

Ανδρογενετική αλωπεκία: οι τρίχες γίνονται πιο ευαίσθητες, λεπταίνουν στη μετωπική επιφάνεια, ακριβώς πίσω από τη γραμμή των μαλλιών, αλλά παραμένουν χοντρές στο πίσω μέρος. Συνδέεται με τις ανδρικές ορμόνες, χωρίς να παρατηρείται υπερβολική τεστοστερόνη. Η ορμόνη της διυδροτεστοστερόνης (DHT) οδηγεί τους θύλακες της τρίχας να παράγουν πιο λεπτή τρίχα μέχρι να σταματήσουν. Η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να προκληθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι προοδευτική και κληρονομική. Θυμίζει τη φαλάκρα των ανδρών και επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των γυναικών.

Γυροειδής αλωπεκία: αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε συνολική φαλάκρα. Η τρίχα ωστόσο επανέρχεται αν και το πρόβλημα είναι πιθανό να ξαναπαρουσιαστεί.

Πως γίνεται η διάγνωση της τριχόπτωσης;

Η διάγνωση της τριχόπτωσης πραγματοποιείται από τον εξειδικευμένο δερματολόγο, ο οποίος εξετάζει, αναλύει και αποτιμά την ακριβή κατάσταση του τριχωτού και των μαλλιών.  Η διάγνωση συνοδεύεται από λήψη ιατρικού ιστορικού τους ασθενούς.

Αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με φάρμακα

Υπάρχουν τρία εγκεκριμένα φάρμακα  κατά της τριχότπωσης από το Αμερικάνικο FDA, Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη και η ντουταστερίδη. Τα τρία αυτά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης υπό μορφή ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Η φιναστερίδη ενδείκνυται περισσότερο για τους άνδρες, καθώς μπλοκάρει την δράση της τεστοστερόνης στους τριχικούς θυλάκους, ενώ η μινοξιδίλη στις γυναίκες έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Η ντουταστερίδη ενδείκνυται μόνο για γυναίκες και ο μηχανισμός δράσης της είναι παρόμοιος με αυτόν της φιναστερίδης. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το δερματολόγος σας πριν τη λήψη φαρμάκων για τυχόν παρενέργειες.

Αντιμετώπισης της τριχόπτωσης με Μεταμόσχευση Μαλλιών

Μοναδική και οριστική λύση για την αντιμετώπιση της αραίωσης και τριχόπτωσης αποτελεί η μεταμόσχευση μαλλιών. Ο υπεύθυνος δερματολόγος, εφόσον εξετάσει τον υποψήφιο προς μεταμόσχευση ασθενή, κρίνει αν πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προβεί σε μεταμόσχευση μαλλιών. Η εμφύτευση μαλλιών αποτελεί ιδανική επιλογή για έντονες περιπτώσεις τριχόπτωσης. Η μέθοδος FUE πραγματοποιείται εύκολα και παρέχει άριστα αποτελέσματα.

Επιπλέον πλεονεκτήματα τις συγκεκριμένης μεθόδου είναι τα εξής:

  • Φυσικό αποτέλεσμα χωρίς πόνο, ράμματα, ουλές και σημάδια
  • Ελάχιστος  χρόνος αποθεραπείας
  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Δυνατότητα εφαρμογής χωρίς ξύρισμα μαλλιών  (Unshaven FUE)


Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να
δούμε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε
Καλέστε μας στο
210 72 32 932 η συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα: