ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ Dr ΚΑΡΑΛΕΞΗΣ
Μεταμόσχευση μαλλιών, 25th International Society of Hair Restoration Congress
09/10/2017
ΔΕΡΜΑΤΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Dr ΚΑΡΑΛΕΞΗΣ
Ομιλία στο συνέδριο της δερματοχειρουργικής
08/02/2018

PRP, Platelet rich plasma

To πλούσιο σε αιµοπετάλια πλάσµα (Platelet-rich plasma, PRP) είναι ένα  προϊόν που «παράγεται» από την επεξεργασία του αίματος του ασθενούς μέσω της φυγοκέντρησης. Μετά την φυγοκέντρηση του αίματος επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός του σε ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και πλάσμα. Η ποσότητα του αίματος που λαμβάνεται στο ιατρείο είναι όση περίπου απαιτείται σε μία κοινή αιμοληψία και είναι περίπου 10 ml. Μετά την φυγοκέντρηση απομονώνονται το πλάσμα και τα αιμοπετάλια και κατόπιν γίνεται η  προσθήκη ειδικών ενεργοποιητών όπως το χλωριούχο ασβέστιο και το διάλυμα νουκλεοτιδίων προκειμένου τα αιμοπετάλια να αποδεσμεύσουν τους αυξητικούς παράγοντες(growth factors).

To πλούσιο σε αιµοπετάλια πλάσµα (Platelet-rich plasma, PRP) είναι ένα  προϊόν που «παράγεται» από την επεξεργασία του αίματος του ασθενούς μέσω της φυγοκέντρησης.

PRP, Platelet rich plasma

Αυτό που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο είναι με τον κατάλληλο εξοπλισμό να απομονωθούν σωστά και να ενεργοποιηθούν τα αιμοπετάλια ώστε το διάλυμα που θα προκύψει να είναι platelet rich.

Το τελικό στάδιο είναι η έγχυση του διαλύματος στο τριχωτό της κεφαλής με την τεχνική της μεσοθεραπείας. Για να τοποθετηθεί καλύτερα το διάλυμα απαιτείται τοπική αναισθησία έτσι ώστε αφενός να μην πονά ο ασθενής και αφετέρου να μπορεί να τοποθετηθεί σωστά στις βαθύτερες στοιβάδες του τριχωτού της κεφαλής.

Η θεραπεία τριχόπτωσης PRP(Platelet Rich Plasma) είναι μία νέα πρωτοποριακή και απόλυτα ασφαλής θεραπεία που δίνει λύση στην απώλεια των μαλλιών.

        Διαδικασία

  1. Λήψη αίματος
  2. Φυγοκέντρηση
  3. Ενεργοποίηση διαλύματος
  4. Τοποθέτηση πλάσματος

Η θεραπεία με PRP ενισχύει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων

Θεραπεία Tριχόπτωσης PRP

Η θεραπεία με PRP ενισχύει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων, λειτουργεί προληπτικά εναντίον της τριχόπτωσης, ενώ ενδυναμώνει τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά.

 

Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί  στην μεταμόσχευση μαλλιών, τόσο στην περιοχή της εμφύτευσης, όσο και στην δότρια χώρα για να  ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο την επούλωση και το αποτέλεσμα.

 

 

Θεραπεία Τριχόπτωσης PRP – Εφαρμογή

Η θεραπεία της τριχόπτωσης με τη μέθοδο PRP μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου σε γυναίκες και σε άντρες. Οι ενδείξεις της περιλαμβάνουν την ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, τη θεραπεία της οξείας τριχόπτωσης(τελογενούς και αναγενούς τριχόρροιας), ενώ φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα και στην γυροειδή αλωπεκία.  Η θεραπεία τριχόπτωσης PRP θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα περίπου για το πρώτο εξάμηνο και έπειτα μία φορά ανά εξάμηνο για συντήρηση του αποτελέσματος. Επειδή το ¨προϊόν¨ της θεραπείας είναι αυτόλογο δηλαδή προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό μας, δεν παρουσιάζει ποτέ κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια. 

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Platelet-rich_plasma

Στην Derma Hair Clinic, η θεραπεία τριχόπτωσης PRP γίνεται μόνο από εξειδικευμένο ιατρό για να έχετε πάντα εγγυημένα αποτελέσματα.

Χρησιμότητα του PRP σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες

Η εφαρμογή του PRP έχει αποδειχθεί χρήσιμη σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες γιατί  τα «ενεργοποιημένα» αιμοπετάλια έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση των ιστών. Έτσι βρίσκει εφαρμογή στη γναθοχειρουργική μετά από επεμβάσεις όπου θέλουμε ταχύτερη επούλωση, στην ορθοπεδική, ενώ τελευταία φαίνεται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στη γυναικολογία όπου και χρησιμοποιείται για έγχυση στις ωοθήκες σε γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας.   Επιπλέον, έντονο ενδιαφέρον έχει υπάρξει από τον τομέα της Αισθητικής ιατρικής όπου το διάλυμα PRP τοποθετείται με μεσοθεραπεία στο πρόσωπο και στο ντεκολτέ με πολύ καλά αποτελέσματα.

Στην Derma Hair Clinic εδώ και καιρό η θεραπεία με το Platelet Rich Plasma(PRP) παρέχεται από το ιατρικό προσωπικό με τη μορφή της μεσοθεραπείας και βοηθά τα μέγιστα στην αντιγήρανση.

Μελέτες για την αποτελεσματικότητα του PRP στην τριχόπτωση

Σε μία πρόσφατη μελέτη των Alves, Rubina, Grimald, Ramon που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Dermatologic Surgery(May,2017) και που πραγματοποιήθηκε σε 24 άτομα άντρες και γυναίκες οι οποίοι βρίσκονταν υπό θεραπεία με μινοξιδίλη και φιναστερίδη για αλωπεκία, εγχύθηκε PRP διάλυμα και στα 24 αυτά άτομα στο μισό τους κεφάλι, ενώ στο υπόλοιπο μισό placebo διάλυμα φυσιολογικού ορού(μη δραστικό-εικονικό). Πραγματοποιήθηκαν λοιπόν 2 εγχύσεις ανά μήνα και μετά 6 μήνες είχαν τα εξής αποτελέσματα. Σε όλους τους ασθενείς στους οποίους έγινε η θεραπεία, παρατηρήθηκε ότι στην πλευρά του μισού τους κεφαλιού  όπου έγινε η θεραπεία με το PRP υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά σε σχέση με το άλλο μισό όπου έγινε εικονική θεραπεία στον αριθμό των τριχών, στην πυκνότητα των τριχών και στην αναλογία των αναγενών προς τις τελογενείς τρίχες.